Sisältöön »
 
solfox-for-better-solutions-alasivu.jpg
 
Tuotteet

Lineaaritekniikka


 
 


Sähköisten lineaaritoimilaitteiden käyttöön on monia perusteita. Ne säästävät energiaa, ovat tarkkoja paikoituksessa, eivät sisällä nesteitä kuten hydrauliikka ja ovat hiljaisia ja taloudellisia.

Lineaaritekniikalla tarkoitetaan yhdensuuntaisen liikkeen muodostamista. SolFox tarjoaa laadukkaan valikoiman sähköisiä lineaaritoimilaitteita. Näitä laitteita kutsutaan myös nimillä karamoottori, sähkösylinteri, lineaaritoimilaite, ruuvinostin, lineaariaktuaattori ja nostopilari.

Mitoitus ja tekniikan valinta

Korvattaessa hydrauliikkaa yleisin tapa on katsoa arvot hydrauliikkasylinteristä ja laskea tarvittavat lineaaritoimilaitteet sen perusteella. Tämä voi johtaa tarpeettoman suureen sähköiseen lineaaritoimilaitteeseen. Hydrauliikkasylinteri on verrattain halpa ja hydrauliikkapainetta on helposti tarjolla, jolloin käytetään herkästi ylisuurta voimaa – vähän niin kuin varmuuden vuoksi.

Oikea mitoitustapa perustuu liikuteltavan kappaleen massaan, kiihdytykseen, nopeuteen ja liikematkaan. Oikeastaan kaikkien lineaaritoimilaitteiden mitoitus perustuu näiden lisäksi olosuhteisiin ja käyttöasteeseen. Käyttöasteella tarkoitetaan liikkeen jatkuvuutta eli vaaditaanko toimilaitteelta 100% käyttöastetta (esim. ExlarLinmotAkribis) vai riittääkö 10 % käyttöaste, kuten esimerkiksi lukituksissa tai ajoittaisissa säädöissä. Lukituskäyttöön SolFoxilta löytyy Regnerin erittäin kestävät ja edulliset karamoottorit. Käyttöasteella on myös merkittävä vaikutus tuotteen hintaan.

Olosuhteet ja prosessien vaatimukset liittyvät oleellisesti myös lineaaritoimilaitteiden valintaan. Esimerkiksi elintarviketeollisuudessa ruostumattomuus on ehdoton vaatimus. SolFox tarjoaa LinMotinlineaaritoimilaitteet, jotka toimivat vaikka veden alla.

Tarkkuus

Tarkkuus on yksi edustamiemme Exlarin ja Linmotin lineaaritoimilaitteiden sekä Akribiksen lineaarimoottoreiden suurista hyödyistä. Lineaarimoottorin välyksetön toimintatapa mahdollistaa suuret nopeudet ja tarkkuudet, ja voittaa servo+hihnakäytön mennen tullen. Exlarin integroidussa lineaaritoimilaitteessa magneetit ovat rakennettu lineaarisylinterin runkoon, jolloin mekaaninen välys ja esimerkiksi hihnan venyminen eliminoidaan. Exlarin lineaarisylinterin ohjaus tapahtuu esimerkiksi Nidec Control Techniquesin sähkökäytöllä. Toki liitynnät ja väylät löytyvät myös muiden valmistajien ohjauksille, muun muassa Siemensin, Beckhoffin, Rockwellin sähkökäytöille (Profinet, Profibus, EtherCat).

Kustannukset

Kokonaiskustannusta laskettaessa tulee katsoa koko järjestelmän hintaa sekä käyttökustannuksia. Esimerkiksi paineilmasylinteri on verrattain edullinen komponentti, mutta kun ottaa huomioon kompressorin hinnan sekä erittäin alhaisen hyötysuhteen (paineilma 5% vs. 90% sähköinen) ja laskee koko elinkaaren kustannuksia, on loppulasku aivan toinen. Yksi merkittävistä eduista on se, että sähkökäyttöinen lineaaritoimilaite käyttää energiaa ja pitää ääntä ainoastaan liikkuessaan, toisin kuin paineilma ja hydrauliikka.

Mikä avuksi valintaa tehtäessä?

Käyttökohteita on monia ja tällä sivustolla käsitellään vain muutamia ajatuksia, joihin tekniikkaa valittaessa kannattaa käyttää huomiota. SolFoxilla on vuosien kokemus kaikenlaisista liikkeistä (pyörivä- ja lineaariliike) ja niissä käytettävistä tekniikoista ja liikkeiden ohjauksista. Me valitsemme ja mitoitamme puolestanne parhaan ratkaisun kuhunkin kohteeseen. Mikäli tarvitset lineaaritoimilaitteen asennettuna ja käyttöönotettuna, sekin onnistuu!

Kiinnostuitko? Soita meille ja kerromme lisää!

 
 

Ota yhteyttä

+358 20 743 7200
sales[at]solfox.fi