Sisältöön »
 
 
Referenssit
 

Viilusorvin jarrutusenergia talteen


Raute Oyj on maailman ainoa yritys, joka tarjoaa asiakkailleen koko tehtaan kattavat teknologiaratkaisut vanerin, viilun ja LVL:n eli viilupuun tuotantoon. Yksi tärkeimmistä koneista näiden tuotantoprosessissa on viilusorvi, jolla puusta ”vuollaan” jopa alle millimetrin paksuista viilumattoa. 

Viilusorvissa tukista katkaistua pölliä pyöritetään karojen varassa ja sitä vasten työnnetään terää, jolla puusta vuollaan halutun paksuista viilua. Kun pölli on sorvattu loppuun, karat pysäytetään mahdollisimman nopeasti ja karoille syötetään uusi pölli, jotta materiaalivirrasta saadaan jatkuvaa. 

Jarrutuksen aikana karakoneiston pyörivä hitausmomentti aiheuttaa sen, että moottori alkaa toimia generaattorina. Tästä syntyvä energia on perinteisesti syötetty jarruvastuksiin, joissa teho muuttuu lämmöksi.

 ”Vanerin valmistuksessa kuluu paljon energiaa ja tästä syystä etsimme jatkuvasti tapoja, joilla voimme pienentää koneiden energiankulutusta. Tässä tapauksessa otimme yhteyttä kumppanimme SolFox Oy:n asiantuntijoihin, joiden kanssa lähdimme kartoittamaan erilaisia vaihtoehtoja”, kertoo Raute Oyj:n sorvilinjojen teknologiapäällikkö Mikko Vesterinen. 

 SolFox tarjosi ratkaisuksi Revcon-jarrutusyksiköitä, jotka syöttävät jarrutuksessa syntyvän tehon takaisin sähköverkkoon. Näin viiluntuotannossa tarvittavan energian määrää pystytään merkittävästi pienentämään. Jarrutusyksikön helpon asennettavuuden ja käyttöönoton vuoksi muutos on toteutettavissa myös toiminnassa oleviin sorveihin.

Tämä on tärkeää asiakkaidemme tuotantoprosessien tehokkuuden säilymisessä koko tuotantolinjan elinkaaren ajan ja auttaa meitä huolehtimaan asiakkaidemme kilpailukyvystä, toteaa Mikko Vesterinen.


Kuvassa Raute Oyj:n viilusorvi 
 
 
 
 
x